ЛЕВ АФРИКАНСЬКИЙ

ЛЕВ АФРИКАНСЬКИЙ

ЛЕВ АФРИКАНСЬКИЙ

AFRICAN LION

Клас – Ссавці (Mammalia)

Ряд – Хижі (Carnivora)

Родина – Котові (Felidae)

Підродина – Великі кішки або Пантерові (Pantherinae)

РідПантера (Panthera)

ВидPanthera leo

 

Біотоп африканського лева – саванна, територія з густим трав’янистим покривом та поодинокими могутніми деревами або кущами, що займає субекваторіальний пояс Африканського континенту. Цікаво, що найближчий родич африканського лева – азійський лев (Panthera leo persica) в дикій природі зберігся лише у Гирському національному парку що знаходиться в Індії.

Вага дорослого самця від 150 до 225 кг, самки 100-150 кг. Довжина тіла – 170-250 см, хвіст може сягати від 90 до 110 см у довжину. У левів яскраво виражений статевий диморфізм – самці відрізняються від самок наявністю великої гриви.

Леви єдині представники Великих котячих (Pantherinae), які живуть родинами – прайдами, до якого входять кілька самців (в основному 1-2) та декілька самок (в середньому 7-8) та їх потомство. Вагітність левиці триває від 3 до 4,5 місяців, та народжує вона від 1 до 6 левенят у безпечному місці. Коли левенята досягають двомісячного віку, самка разом з потомством повертається до прайду. Тривалість життя левів – 13-20 років.

Найбільш активні леви вночі. В прайді в основному полюють самки, а самці охороняють територію. Основу раціону левів складають великі копитні тварини, але в скрутні часи вони харчуються будь-якою здобиччю та навіть мертвечиною.

Що найбільше загрожує африканським левам?

  • Урбанізація та розвиток сільського господарства, в результаті чого знищуються природні ареали лева
  • Знищення ареалів проживання змушують левів полювати на худобу місцевих мешканців, що створює конфлікт між левами та людьми.
  • Браконьєрство з метою нелегальної торгівлі частинами тіла левів
  • Зміна клімату посилює стихійні лиха такі як: засуха, повені та шторми, що призводять до зменшення та ізоляції популяцій

 

За останніми науковими даними, у природі залишилось приблизно від 23 до 40 тисяч особин левів. Panthera leo внесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи (Red List of Threatened Species™) до категорії «Уразливий» (Vulnerable, VU).

 

Африканський лев охороняється відповідно до:

  • Додатку II Конвенції CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення);
  • Додатку II Боннської Конвенції (Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин)