Вепр

По всій території нашої країни живе така звична і водночас надзвичайна тварина – кабан, або дика свиня.

Кабани живуть групами від пʼяти до кількох десятків особин. Завжди разом тримаються матері з поросятками, а самці можуть блукати далеко. Найбільш активні в сутінках і вночі.

Кабани риють грунт, розкопують лісову підстилку, шукаючи смачне коріння, насіння, клубні, личинки комах, збираючи жолуді і фрукти, а також із задоволенням відвідують городи з картоплею й сади поблизу селищ. За рівнем своєї середовищетворної активності кабан у наших широтах майже те саме, що слон у Африці. Адже саме його риюча та кормова активність може змінювати фізичні властивості грунтів та видовий склад рослинності.

Сліди кабанів легко помітити: вони чухаються об стовбури дерев, купаються у грязьових ваннах, відпочивають у заростях, або у витоптаних лежанках під деревами чи в комишах. А взимку кабани організовано відвідують так звані підгодівельні майданчики, де співробітники лісового господарства та природно-заповідного фонду викладають для них кукурудзу, яблука та сіль.

У міських зоопарках кабани нечасті гості, саме через їх любов до перекопування вольєру навколо себе. Але в Київському зоопарку цей вид представлено і можна порозглядати його зблизька.

Автор тексту та фото: М. Шквиря, к.б.н., науковий співробітник Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАНУ


Повернення до списку