Рись євразійська

Ця червонокнижна тварина є рідкісною у дикій природі. В Україні збереглися дві популяції – Карпатська та Поліська.

Це кішка середніх розмірів. Тіло відносно коротке, лапи довгі, міцні, з великими ступнями, що дають можливість легко пересуватися по снігу. Самці рисі важать в межах 20 - 25 кг, самиці легші, зазвичай не більше 20.

Основу раціону рисі в Україні становлять косуля, заєць і мишоподібні гризуни. Значно менше добувають птахів. На домашніх тварин рись полює рідко. Рись здебільшого тримається поодинці. Самки виховують кошенят (в виводку їх зазвичай два) самостійно. Хоча контакти самців і самок сусідніх ділянок можуть відбуватися досить часто і мирно. Тим більше, що територія самця часто частково перекривається з територіями двох самиць.

Шлюбний період у рисі припадає на кінець лютого - початок березня. Через 2 місяці з'являються кошенята. На відміну від вовка, рись тримається якомога далі від людини, надаючи перевагу лісовим масивам, фрагментованими болотами, старими вирубками або скелястими ділянками.

Загалом рись веде дуже потаємний спосіб життя. Тож Київський зоопарк, де рисі розмножуються – є чудовим місцем, щоб побачити цих тварин.

Текст та фото М. Шквиря, к.б.н.

Повернення до списку