Пугач

Пугач у Київському зоопарку

Емблема Регіонального центру радіоелектронної розвідки “Південь”

Найбільша сова України. Знаходиться під охороною Червоної Книги. Довжина тіла пугача сягає більше 70 см, а маса може перевищувати 3 кг. Причому самиці більші за самців. Полює цей велетень переважно на гризунів – полівок, мишей, хомʼяків та пацюків, а також на птахів – диких качок, фазанів, тетеруків, голубів. А зрідка може зловити і зайця чи навіть лисеня.

В природі пугачі живуть в середньому років двадцять. А в неволі доживають до 60 років. Нічний та присмерековий спосіб життя цього птаха, беззвучний політ та пильний погляд вплинули на сприйняття пугача людиною і зробили його символом мудрості, таємних знань. Також нерідко зображення пугача використовують у якості емблеми розвідувальні військові підрозділи.

Автор тексту та фото: Марина Шквиря, к.б.н., науковий співробітник Інституту зоології НАН України


Повернення до списку