Єнот-полоскун

   Цей хижак – єдиний представник родини Єнотових, що впадає у зимову сплячку. Його батьківщина – Північна Америка. Однак він був акліматизований і в кількох європейських країнах, на Кавказі та в Середній Азії. В Україні ця тваринка не живе, хоча люди нерідко плутають його з іншим, теж штучно акліматизованим у нас видом – єнотоподібним собакою з родини Собачих.

Раціон в єнота максимально широкий – тварина їсть фрукти, горіхи, комах, м'ясо дрібних ссавців та птахів, ловить рибу, крабів та жаб, розорює пташині гнізда. Також полюбляє відвідувати населені пункти і забиратись до смітників. Подекуди в США це справжня проблема.

В Україні останнім часом набуває популярності мода заводити єнота у якості домашнього улюбленця. Однак ця тварина потребує ізольованого великого вольєру та професійного догляду. Особливо важко з ним після настання статевої зрілості. Інакше на вас чекають зіпсовані речі, покусані діти та на додачу високі ризики зоонозних інфекцій. Краще помилуватись цими тваринами в Київському зоопарку :)

Автор тексту та фото М. Шквиря, к.б.н.


Повернення до списку