Бізон

Ця надзвичайна тварина мешкає в преріях та лісостепу Північної Америки. Вид був винищений на більшій частині ареалу, зберігся в резерватах Канади і США.

Вид полігамний. В домінантного самця є гарем з самиць. Живуть великими стадами, які в минулому нараховували до 20 000 особин, тепер до 1000. Стадо постійно кочує в пошуках їжі. Гін відбувається влітку. Вагітність триває близько 285 днів. Новонароджене теля важить до 20 кг. Дорослі тварини важать до 1140 кг і сягають у висоту 2 метрів. Тривалість життя більше 30 років. Живляться бізони рослинною їжею.

Цікавий факт: багать корінних народів Америки залежали від бізонів. Знищення виду вплинуло на занепад індіанських племен. Загалом протягом 19го століття чисельність виду через масове знищення впала з 40 мільйонів до 1000 тварин. Тепер здійснюються численні заходи для підвищення чисельності.

У Київському зоопарку бізони утримуються більше 60 років. Регулярно розмножуються.

Автор тексту та фото: к.б.н. М. Шквиря

Повернення до списку