Ракун звичайний або єнот-полоскун Procyon lotor

Біологічна класифікація

Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Ракунові (Procyonidae)

Зовнішній вигляд

У єнота кремезне міцне тіло. Його довжина сягає 60 см. Зріст в загривку – 30-35 см. Вага тварини в середньому варіюється від 5 до 9 кг. Дуже великі самці досягають 15 кг. У тварини довге густе хутро, що складається в основному з теплого підшерстя. Основний колір хутра – жовтувато-сірий, темніший на спині і боках. Хвіст у єнота пухнастий з 5-7 смугами (чергування темних і світлих смуг). На морді єнота є характерна “маска”: чорні практично симетричні плями навколо очей. Темна смужка починається між очей і йде до потилиці. Брови, обведення вух і морда білого кольору, кінчик носа – чорний. Вуха загострені. У єнота-полоскуна короткі лапи з рухомими пальцями: слід його лапи нагадує відбиток людської долоні. Він пересувається на подушечках лап і відмінно лазить по деревах.

Місця проживання і ареал

Населяє різноманітні ландшафти, як природні так і антропогенні (міста, поля, сади). Ареал охоплює більшу частину континента Північна Америка. З 30-х років ХХ століття його акліматизували в Європі, де він заселив Німеччину, Нідерланди, Францію, Грузію, Азербайджан, Молдову та Білорусь.

Спосіб життя

Назва єнота – “procyon” перекладається з латині як “схожий на собаку”. Слово ракун походить від індіанського слова ”aracoon”, що означає “він дряпає своїми руками”. Прізвисько “полоскун” єнот отримав за звичку занурювати їжу перед вживанням у воду і терти її лапами: начебто звір полоще їжу. В Америці їх називають королями сміттєвих баків. Свої житла він влаштовує в дуплах, ущелинах скель, іноді у власних або чужих норах і навіть у купах хмизу. Також оселяється в покинутих будинках поряд з житлами людей, що гарантує їм нескінченну кількість харчових відходів.

Веде нічний спосіб життя. День проводить на гілках дерев або в дуплах, на полювання виходить із початком сутінків. У єнотів чудовий нічний зір і гострий слух. Ходять розміреною ходою, але у випадку небезпеки можуть розвивати швидкість до 24 км/год. Без жодних наслідків для себе можуть зістрибнути (або впасти) з висоти 10-12 метрів. У пошуках їжі єноти за ніч можуть пройти до 2,5 км.

Взимку єноти сплять близько чотирьох місяців. Сон неглибокий і переривчастий. У теплу погоду ракун іноді прокидається і може протягом кількох годин бродити поблизу лігва. У холодну, морозну і сніжну погоду не залишає нори, заощаджуючи свої жирові запаси. Єноти-полоскуни найчастіше ведуть одиночний спосіб життя.

Харчування

Єноти - всеїдні тварини. У природі у нього існують сезонні переваги у виборі їжі. Він надає перевагу тваринним кормам - різним комахам, жабам, рептиліям, гризунам. Не відмовиться єнот і від риби, раків, крабів, дрібних птахів і їх яєць. У спеку він починає віддавати перевагу рослинній їжі. Основу його раціону в цей час будуть складати ягоди, жолуді, горіхи, різноманітні фрукти і трави. Ближче до осені, починає готуватися до зимової сплячки, поїдає буквально все, швидко жиріє.

Розмноження

Самиці моногамні, самці полігамні. Самці не беруть участі у вихованні та догляді за єнотинятами. Період розмноження припадає на лютий-березень, в південних частинах ареалу спостерігається цілорічне розмноження. Дитинчата єнота-полоскуна, з’являються на світ навесні. У лютому-березні у тварини починається гін, після двомісячної вагітності самка народжує 3-4 дитинчат. Новонароджені важать близько 60-75 г, беззубі та сліпі. До 12 тижнів малюки годуються материнським молоком. У віці 6 місяців молоді єноти виходять на полювання з матір’ю. Статевої зрілості особини досягають у 2 роки, самки – у рік.

Єноти Київського зоопарку

В нашому зоопарку проживає група єнотів, яка складається з 14 особин. В літній період їх вольєр знаходиться в саду біля вольєру рисей, а в зимовий період група проживає на «Острові звірів». Майже цілий день вони проводять у пошуках їжі. Раціон тварин в зоопарку складається з м’яса, риби, мертвих пацюків, яєць, овочів та фруктів тощо. Всього близько 800 г.

Ракун звичайний або єнот-полоскун Procyon lotor