Олень благородний Cervus elaphus

Біологічна класифікація

Клас: Ссавці (Mammalia)
Родина: Оленеві (Cervidae)

Зовнішній вигляд

Довжина тіла досягає 1,85—2,15 м, з яких близько 15 см припадає на хвіст; висота в холці 1,2—1,5 м, важать 160—170 кг; але трапляються і над­звичайно великі олені, які важить 300 кг і більше. Самки значно меншого розміру і звичайно інакше забарвлені. Взимку волосся ості сірувато-буре, влітку більше червонувато-буре; підшерсток попелясто-сірий з бурими кінчиками. Біля морди забарвлення волосся переходить в чорнуватий, біля хвоста — в жовтуватий колір. Тільки у телят у перші місяці життя на червонувато-бурому тлі з’являються білі плями. Волосся літнього вбрання коротке, а зимового - майже в два рази довше й густіше. Світла пляма на задній частині тулуба ("дзеркало") влітку іржавого кольору, а взимку білого з іржавим відтінком. Самець має великі гіллясті роги з численними відростками (близько 20) маса яких сягає 13 (15 і більше) кг. Самець скидає роги щороку. На відміну від ратиць, що ростуть в своїй основі, роги ростуть верхівками. В неволі олені живуть 25-27 років, інколи навіть 30. В природних умовах, як правило, — 12-14 років. Самки живуть довше, ніж самці.

Місця проживання і ареал

Благородні олені віддають перевагу порослій лісом гористій місцевості. Благородний олень поширений практично по всій Європі, а в Азії до Маньчжурських гір. В Європі їх найбільше в Австрії та Угорщині, на Україні — в Карпатах та Криму.

Спосіб життя

На рівнинах олені живуть осіло, тримаючись стадами по 10 і більше голів на порівняно невеликих ділянках. Змішане стадо оленів (не в період гону) найчастіше очолює стара самиця, біля якої збираються її діти різного віку. Звичайно розмір такого стада — 3-6 голів. Навесні такі стада розпадаються.

Харчування

Благородні олені харчуються різними кормами. У тих районах, де взимку випадає мало снігу, вони протягом всього року годуються травою. Крім того, олені поїдають злаки, бобові і зонтичні рослини. Взимку вони їдять і торішню траву з опалим листям. Олені також об'їдають з дерев листя, бруньки, пагони, гризуть кору і підбирають жолуді. Олені полюбляють, як і інші копитні, лизати сіль.

Розмноження

У Карпатах період гону починається в другій половині вересня і закінчується в другій половині жовтня, хоч його початок та інтенсивність залежить від погодних умов осені. Під час гону ("реву") сильніший олень збирає стадо олениць з молодняком, так званий «гарем». У поривах заволодіти самицями між самцями нерідко бувають сутички, які значною мірою носять ритуальний характер; зазвичай, починаються демонстрацією, що проявляється у паралельному переміщенні самців, далі слідують погрози. Візуальній зустрічі потенційних суперників, як правило, передує голосова "дуель". Інтенсивного погрозливого рикання володаря "гарему", деколи вистачає для того, щоб налякати і відігнати слабшого суперника. У сутичках самці можуть наносити один одному рани, проте смертельними вони бувають рідко. Відомі поодинокі випадки загибелі обох суперників, через те що їм не вдавалося роз'єднати роги сплетені в двобої. Під час гону володар гарему ретельно його стереже й регулярно контролює за запахом готовність самиць до спарювання. Такий самець майже зовсім не пасеться, через що, за час гону, втрачає до 30-40 кг своєї маси. Після закінчення гону самець покидає свій гарем і живе у стаді самців. Весною, перед народженням малят стада самиць розпадаються. Вагітна самиця усамітнюється в затишному потаємному місці і після 33-34 тижнів вагітності народжує одне, рідше двоє малят, що мають плямисте забарвлення. Після народження маля ще не здатне йти за матір'ю. У перші дні воно перебуває у заростях трав, а самиця приходить, щоб нагодувати його і відпочити поруч. У випадку небезпеки оленя лежить не ворушачись, витягнувши шию. Через 3-4 тижні маля може йти за матір'ю, яка повертається у стадо. Лактація триває 3-5 місяців, але пастися маля починає вже з 2-х місяців. Світлі плями в маляти зникають до кінця літа. Статевої зрілості самки досягають у 18-20 місяців. Самець, як правило, активну участь у розмноженні бере з 4-років життя. У молодого самця вже в 6-8 місяців на лобових кістках з'являються горбки, з котрих в 13-15 місяців виростають перші роги. Максимального розвитку роги досягають в оленя віком 10-14 років.

Олені Київського зоопарку

У Київському зоопарку на даний момент проживають 5 благородних оленів, з них 1 самець та 4 самиці. Всі олені народились у нашому зоопарку. Їх вольєр розташований у центрі «Копитного ряду». Олені небояться холоду, тому вони цілий рік знаходяться на експозиції. У вересні-жовтні самець, як і олені в природі, починає ревіти. Так починається у нього шлюбний період. Так само, як і інші самці, він скидає роги взимку, а до осені вони виростають знову. Тому відвідавши зоопарк у різні пори року, відвідувачі можуть не впізнати «голову» оленячої родини.

Раціон оленів в Київському зоопарку складається влітку із свіжої трави та гілок. Взимку вони отримують сіно, сухі гілки та овочі. Також полюбляють сіль.

Олень благородний                Cervus elaphus