Носуха амазонська, або носуха звичайна Nasua nasua

Біологічна класифікація

Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Ракунові (Procyonidae)

Зовнішній вигляд

Носуха або "coati" (мовою індіанців) - отримала свою назву за витягнуте, дуже чуйне і рухливе рильце-ніс. Висота в загривку 20-29см. Вага носухи в середньому становить 4,5 кг. Самці майже вдвічі більші за самок. Довжина тіла 80-130 см, майже половина її припадає на хвіст: довжина тулуба 41-67 см, хвіст - 32-69 см. Верх тіла та лапи забарвлені темно-коричневим кольором. Черево блідо-жовте. Хвіст коричневий із світлими кільцями.

Місця проживання і ареал

Населяє вічнозелені тропічні, сухі ліси. Ареал охоплює велику частину Південної Америки.

Спосіб життя

Хвіст служить «коаті» непоганим балансиром при русі по деревах, а дереволаз носуха віртуозний. Ця здатність допомагає їм вночі оберігати себе і своє потомство від більшості хижаків, ховаючись на верхівках дерев. Вдень же «коаті» полюють переважно на землі. Тривалість життя в природі 7-8 років, а максимальна в неволі сягла 17 років и 8 месяців. Якщо гарненько поспостерігати за носухою, то можна помітити, що вона пересувається, спираючись на долоні передніх лап і стопи задніх - як людина і ведмідь, тобто носуха - тварина стопоходяча.

Харчування

Під час пошуку їжі своїм рухомим носом риється в підстилці і голосно сопучи роздуває листя, вишукуючи жуків, павуків, скорпіонів, мурах, термітів, багатоніжок і навіть сухопутних крабів. Носухи з задоволенням харчуються стиглими фруктами і нерідко повертаються до плодоносного дерева протягом тривалого часу.

Розмноження

Живуть носухи, як правило групами в 5-6 і навіть до 40 особин і більшу частину «колективу» складають самки. Статевозрілі самці «коаті» живуть окремо і приєднуються до групи тільки в період розмноження (Січень - березень). Перед пологами, вагітна самка залишає групу і займається облаштуванням лігва для майбутнього потомства. Вагітність триває 77 днів, навесні або влітку самиці народжують по 2-6 дитинчат. Новонароджені дитинчата безпорадні: у них немає шерсті, вони сліпі і важать всього 75-80 гр. Очі розплющуються приблизно в 10 днів. У віці 24 дня молоді носухи вже можуть ходити. У 26 днів дитинчата здатні лазити, на тверду їжу переходять у віці 4 місяців. Коли дитинчатам виповнюється п'ять-шість тижнів, самка повертаються в свою родинну групу. Догляд за молоддю лежить повністю на самиці, самець в цьому участі не приймає. Примітно, що носуха може видавати різноманітні звуки: хропіння, рохкання, крики, пхикання і щебетання. Таким чином «коаті» спілкуються один з одним. Анальні залози мають особливу будову і вони унікальні серед тварин ряду хижих (Carnivora). Жирним секретом, з цих залоз, тварини маркують свою територію.

Носухи Київського зоопарку

В нашому зоопарку проживає група носух, яка складається з 8 особин. У літній період їх вольєр знаходиться в саду біля вольєру рисей, а в зимовий період група проживає на «Острові звірів». Тварини ведуть денний спосіб життя. Майже цілий день вони проводять у пошуках їжі. Раціон тварин в зоопарку складається з м’яса, риби, мертвих пацюків, яєць, овочів та фруктів тощо. Всього близько 800 г.

Носуха амазонська, або носуха звичайна Nasua nasua