Лев африканський Panthera leo

Біологічна класифікація

Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Котові (Felidae)
Підродина: Великі кішки (Pantherinae)
Рід: Пантера (Panthera)
Вид: Лев африканський (Panthera leo)

Зовнішній вигляд

Леви — єдині кішки, у яких самці виразно відрізняються від самиць. Дорослі леви-самці відрізняються великою гривою і є набагато більшими за левиць. Лев вважається дорослим у 5 років і до цього моменту набирає свого оптимального «бойового» розміру. Самці важать 150–225 кг, в окремих випадках — до 240 кг при довжині тіла без хвоста 1,7-2,5 м, хвіст — 90-110 см, висота в загривку 90-125 см. Маса самиць становить 100–150 кг, в окремих випадках до 160 кг.

Леви живуть великими сімейними групами — прайдами. Полюють і доглядають за дитинчатами, в основному самки, самці ж охороняють територію. Бої за самиць часто закінчуються смертю самця-захисника або претендента. Деякі прайди спеціалізуються на одному з видів здобичі (є леви, які полюють на слонів). Дорослий самець здатний з'їсти більше 30 кг м'яса за раз. Ситий лев може проспати майже 20 годин. При нагоді, вбиває представників інших котячих і гієн.

Поведінка

Леви мешкають у степах і саванах і полюють на тварин середнього і великого розміру, насамперед, на копитних. Здобувати великих тварин (буйволів і жираф) їм допомагає колективний спосіб життя. Леви розходяться і займають певні позиції. Є леви-загоничі, вони підкрадаються до жертви на невелику відстань, після чого кидаються на здобич, спрямовуючи вибрану тварину на групу, що очікує в засідці. Самець допомагає завалити велику здобич, якщо потрібна груба сила і вага.

У сутінках тактика полювання міняється, левиці одна за одною безшумно прямують у темряві і оточують стадо копитних. Якщо самці допомагають їм, декілька грізних рикань поженуть переляканих тварин туди, де їх чекають леви. Таким чином вони живляться.
Коли зебр і гну багато, леви харчуються майже виключно ними. Лев зазвичай їсть раз на два-три дні, але здатний обходитися без їжі кілька тижнів. Серйозною небезпекою голод стає після того, як стада починають сезонну міграцію по рівнинах. Так, левиця з безпорадними новонародженими левенятами іноді залишається сама, коли стада копитних мігрують, а за ними мігрує і її прайд.

Леви звикли до періодів надлишку і нестачі їжі, тому коли їжа є, вони наїдаються досхочу. Наївшись, лев стає сонним і лягає спати, а коло залишків туші збираються шакали, грифи і гієни. Ситі леви сплять у малих острівцях тіні або в траві нагрітої сонцем савани по 20 годин на добу.

Розмноження

Через три з половиною місяці після спаровування вагітна левиця йде від прайду, відшукує відокремлений, зарослий травою куточок і там народжує потомство. Левенята народжуються сліпими і безпорадними. Виживає в більшості випадків не більше половини всіх левенят.
Левенята смокчуть материнське молоко з народження і до шести-семимісячного віку. Потім вони їдять тільки м'ясо.
У віці близько двох місяців левенята приєднуються до прайду.

Історія

В історичні часи леви мешкали на крайньому півдні Африки і по всій півночі цього континенту, а також по всій Передній Азії, доходячи до Індії, де займали напівпустельні рівнини в північній половині країни, а також Балканського півострова в Європі. На європейському континенті леви були винищені до 100 н. е. Можна зустріти твердження, що останній лев в українських степах був убитий Ярославом Мудрим, а в інших частинах колишнього ареалу леви зникли до кінця XIX століття. В Ірані декілька левів зберігалося до 1942; в Індії їх число скоротилося приблизно до 25, і залишилися вони там тільки в Гирському лісі, проте після того, як вони були взяті під охорону, від 1940-х років їх популяція істотно збільшилася.

Леви нашого зоопарку

Згідно існуючих джерел, леви були представлені у Київському зоопарку ще у 30-х роках двадцятого століття. Про левів писав Федір Ернст у Провіднику «Київ» за 1930 рік. На жаль, у 1931-1932 роках у зоопарку від сибірської язви загинуло багато тварин, в тому числі і лев. Але через кілька років з Московського зоопарку до нас прибули молоді левенята. «Це були вихованці Московського зоопарку, що там і народилися у 1934 році.» Саме такий запис про левів зроблено у «Путівнику по Київському зоопарку» за 1938 рік. Згодом, у грудні 1941 року під час війни один з левів був навіть вивезений до Германії. Після закінчення війни до нашого зоопарку з міста Лейпціга у 1947 році привезли 3 дорослих левів та 7 дитинчат.
Найбільша кількість левів у зоопарку була у 1982 році, коли їх було аж 9 осіб.

У серпні 2009 року з Калініградського зоопарку прибуло четверо молодих левенят – один самець Геркулес і три самочки Христина, Дарина, Вілія, яким на той час виповнилося по 7 місяців. Тварини добре адаптувалися і гарно себе почувають у просторому вольєрі на «Острові звірів».

Самець різко відрізняється від самок розмірами та величезною гривою, яка надає йому грізного і величного вигляду. У своєму прайді він явно в центрі уваги. Кожна самка вважає за честь постояти, а вірніше, полежати біля такого красеня. Не кожній з них дозволено доглядати за шикарною гривою володаря. Ієрархія тваринами чітко дотримується і при розподілі здобичі. Перший і самий ласий шматок дістається самцю.

Не дивуйтеся, якщо ви, скільки б разів не приходили в зоопарк, застаєте сімейство левів, які солодко сплять. Навіть у природі, де потрібно витрачати час на вистежування здобичі, її переслідування і боротьбу за ласий шматочок, ці царственні особи примудряються спати в се
редньому по 18-20 годин на добу. Наберіться терпіння, і якщо вам пощастить, то ви почуєте грізний рик, від якого все здригається всередині.

Лев африканський Panthera leo