Кіт лісовий Felis silvestris

Біологічна класифікація

Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Котові Felidae Felis silvestris

Загальні відомості та спосіб життя

Вид занесено до Червоної Книги України

Ареал займає лісові області Середньої та Південної Європи, Малої Азії та Кавказу. Україна є східним кордоном номінативної форми лісового кота. Сучасний ареал кота лісового в Україні охоплює Карпатський регіон, окремі райони Вінницької, Кіровоградської та Одеської областей. В 17-18 ст. вид траплявся в Карпатах, на Волині та Сумщині.

Характерні біотопи: широколистяні та мішані, рідше шпилькові та плавневі ліси. В гірських районах для виду характерні сезонні вертикальні переміщення.

Основу раціону складають мишоподібні гризуни та птахи. Тварини ведуть одиночний, переважно присмерековий та нічний спосіб життя. Виводкові лігвища та тимчасові сховища влаштовують в дуплах старих дерев, розколинах скель, заломах очерету та звалищах хмизу. Народжують за рідкісними винятками раз на рік в кінці квітня – на початку травня. У виводку зазвичай 3-4 кошенят. Нерідко дикий кіт відвідує території поблизу населених пунктів.

Кіт лісовий у Київському зоопарку

Ми єдиний зоопарк в Україні, де є лісовий кіт. Цей рідкісний звір був кілька років тому врятований від браконьєрів і привезений до нас з Вінницької області. Звуть його Сільвером і він любить перепелині яйця. У планах зоопарку сформувати пару, розмножувати цих рідкісних звірів та здійснювати програми з повернення у дику природу

Кіт лісовий Felis silvestris