Капуцин бурий Сеbus apella

Біологічна класифікація

Родина: Капуцинові (Cebidae)
Рід: Капуцин (Cebus)
Вид: Капуцин бурий (Сеbus apella)

Загальні відомості та спосіб життя

Широконосі чіпкохвості мавпи родини капуцинів. Мають довжину тіла близько 30 см, хвоста - 35 см. Поширені в Південній Америці (від Гвіани до східної Аргентини включно). Мешкають на деревах групами в декілька десятків особин. Харчуються в основному рослинами, воду знаходять в пазухах листків, шукають джерела тільки в сухий сезон.

Капуцини дуже рухливі мавпи, вони бігають і ходять на всіх кінцівках, рідко на двох лапах, іноді стрибають. Їх голоси сповнені різноманітних звуків. Капуцини користуються заслуженою репутацією як одні з найбільш кмітливих видів приматів Америки. У природі нерідко розбивають занадто тверді плоди та горіхи різними твердими предметами, а спійманих квакш обтирають корою дерев, зчищаючи з них слиз. У неволі добре піддаються навчанню.

Капуцини добре відомі своєю звичкою натирати своє хутро пахучими речовинами. Під час лазіння по деревах капуцин часто користується чіпким кінцем хвоста, яким добре чіпляється за гілки, але повиснути на хвості він не може. В супереч широко поширеній думці, всі без винятку мавпи Старого Світу і переважна більшість Нового не можуть повиснути на хвості і не роблять цього. Виняток у цьому відношенні складають ревуни, шерстисті і павукоподібні мавпи.

Бурі капуцини нашого зоопарку

Вперше про капуцинів Київського зоопарку згадується у статті В. Сніжного «Лябораторія живого тваринного царства», яка була опублікована в журналі «Соціалістичний Київ» №1-2 за 1933 рік, де автор таким чином описує цих мавп: «В Київському зоопаркові є кілька порід різних мавп. …Широконосі американські мавпи-капуцини прекрасні гімнасти. Не дарма у дикому стані вони ніколи не спускаються додолу. Одного разу такий капуцин вискочив з клітки у парк і три тижні жив на деревах. Коли його спробували спіймати, він перескакував з одного дерева та друге і спритно бігав по найтонших гілках. На деревах він здобував собі яблука та комах і живився ранішньою росою. Спіймали його пасткою з підвішеною цукеркою».

Після Великої Вітчизняної війни капуцини поповнили колекцію Київського зоопарку через 4 роки - в листопаді 1949 та у жовтні 1950 років, коли ці тварини були завезені через Московський «Зооцентр».
Більше 15 років тварини жили в нашому зоопарку, добре розмножувалися і їх потомство передавалося до зоопарків СРСР та інших установ.

У 1984 році була спроба комплектування колекції цими тваринками, але у тому ж році їх прийшлося реалізувати до зоопарку міста Ростов-на-Дону.

Через 20 років 29 січня 2004 року капуцини знову зявилися в колекції нашого зоопарку. По угоді про тимчасове утримання та розмноження з французського міста Романь надійшла група з 7 особин капуцинів різного віку. Від них було отримано декілька маленьких мавпенят. У вихованні малечі приймає участь батько малюка. Взаємовідносини у капуцинів дуже миролюбні. Гучні сварки та бешкети, такі звичайні для мавп Африки і Азії, для капуцинів не характерні.

Капуцини відомі як прекрасні маніпулятори. Вони винаходять безліч різних способів добування їжі. У них слабкі щелепи, і розкусити горіхи зубами вони не можуть. Тому вони розколюють горіхи, поклавши їх на камінь і. б'ючи зверху іншим каменем, розколюють його. Також паличками дістають мурашок з їх спорудь, а брудні, на їх погляд, фрукти "миють" перед вживанням і за цим ви зможете поспостерігати, зупинившись біля вольєру. У вольєрах завжди є свіжа вода для пиття, а в зовнішньому вольєрі у капуцинів є ще й спеціальна ємність з водою, де в спекотні дні мавпочки люблять грати і плескатися. У нас вони отримують їжу чотири рази на день.

До раціону входять різноманітні свіжі фрукти, ягоди, баштанні (кавун, диня), свіжі або варені овочі (морква, капуста різних сортів та інш.), горіхи і насіннячка (наприклад, насіння соняшника), хліб, перепелині яйця, зварені круто, комахи (наприклад борошняний хрущак, коники, цвіркуни), молоко, сир, йогурт, вітамінні добавки.

Капуцини кмітливі, досить легко навчаються складним навичкам. В Бостоні, починаючи з 1979 року, діє некомерційна організація, що займається навчанням мавп капуцинів. Більше 90 її вихованців вже допомагають паралізованим людям по всій Америці.

Подати, принести, поміняти касету, вставити в програвач диск, вимкнути світло, перегорнути сторінку книги - з усім цим капуцини прекрасно справляються, не кажучи вже про те, що однією своєю присутністю мавпочки скрашують самотність людей.

У нашому зоопарку відвідувачі можуть спостерігати за природною поведінкою капуцинів, де для тварин створено все необхідне – облаштовано внутрішній вольєр, який відповідає стандарту утримання, а влітку   тварини розгулюють в зовнішньому вольєрі площею 320 кв.м, який є найбільшим та найкраще облаштованим в Україні для цього виду мавп.

Капуцин бурий Сеbus apella