Гієна смугаста Hyaena hyaena

Біологічна класифікація

Ряд - Хижаки
Родина - Гієнові
Рід/Вид - Hyaena hyaena

Споріднені види та ареал

Із гієною смугастою близько споріднені гієна плямиста, гієна бура і вовк земляний.

У порівнянні з іншими трьома видами, ця гієна має найбільший ареал - від Північної і Північно-Східної Африки через всю Передню, Малу і Середню Азію. У результаті мисливського промислу і знищення місць існування у деяких регіонах гієні загрожує вимирання.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 3-4 років.
Шлюбний період: увесь рік.
Вагітність: 90 діб.
Кількість дитинчат: зазвичай 2-4.


Досі залишається нез'ясованим питання, чи створюють ці тварини пари. Доросла самка щорічно приносить 2-4 дитинчат. На півночі ареалу гієни злучаються в січні-лютому. У жаркіших країнах спаровування не приурочене до певного сезону. У неволі гієни можуть приносити потомство навіть три рази на рік. Дитинчата з являються на світ порослими густою шерстю. Прозрівають вони на 7-8 день.

Дослідникам точно невідомо, чи бере самець участь у вихованні дитинчат. Можливо, у гієн, що живуть на волі, самець допомагає виховувати малюків. У неволі самці можуть знищувати потомство. Після припинення лактації батьки приносять дитинчатам корм. Потім молоді гієни разом з батьками виходять на полювання.

Спосіб життя

Звички: тримаються поодинці або сімейними групами.
Їжа: в основному падаль, а також дрібні ссавці, плазуни, пташки, яйця.
Тривалість життя: до 25 років у неволі.

Смугасті гієни - це нічні хижаки, шо полюють зазвичай поодинці. Іноді гієни утворюють сімейні зграї, що складаються з 3-4 тварин. Удень гієни ховаються в густій рослинності і покинутих колишніми мешканцями норах.

Кожна смугаста гієна мешкає на належній їй території, площа якої сягає до 40 км2. Як і інші гієни, на межах своїх володінь вона мітить траву пастоподібними виділеннями анальних залоз. При зустрічі гієни обнюхують одна у одної ці залози. Гієна неагресивна, вона прагне уникати зустрічей з іншими тваринами, нерідко жертвуючи заради цього навіть їжею.

Світлий час доби гієна проводить в укритті, яке залишає тільки з настанням сутінків. На відміну від плямистої гієни з її характерним демонічним реготом, смугаста гієна зрідка видає протяжне завивання. Переміщаються ці хижаки безшумно, тому найчастіше вони залишаються непоміченими.

Харчування

Смугасті гієни харчуються падаллю та залишками їжі інших хижаків. Інколи уночі їх можна зустріти на звалищах поблизу населених пунктів, де вони шукають їжу. Місцеві жителі використовують цю звичку гієни в санітарних цілях. Вони проробляють* у стінках контейнерів дірки для гієн, щоб тварини могли легко дістатися до сміття. Якщо смугаста гієна не може відразу осилити здобич, то тягне її до себе в нору. Організм гієни перетравлює навіть такі частини тварин, які іншим хижакам не по зубах. Неперетравлювані залишки - копита і кістки - гієна, засвоївши з них всі поживні речовини, відригує.

До раціону гієни входить їжа не лише тваринного походження. Нерідко цей хижак робить вилазки на плантації, в садки, де харчується фруктами й овочами. Крім того, гієна завзято, годинами може полювати на дрібних ссавців, птахів, плазунів та комах, серед яких перевагу віддає зміям. Помічено випадки нападу зграї гієн на тварин завбільшки з антилопу і на дрібну худобу, наприклад, кіз та овець.

Загальні відомості

Довжина тіла: 95-109 см.
Довжина хвоста: 26-34 см.
Висота у холці: 65-80 см.
Маса: 30-50 кг.

Досліджено, що смугаста гієна мирно уживається з леопардом і левом, а сусідство вовка її пригнічує. Зараз ця рідкісна тварина заслуговує охорони.

Окрім Північної, Західної і Східної Африки, ця гієна зустрічається в Передній Азії, Східному Закавказзі, Туркменистані, Ірані, Афганістані, Пакистані і Північній Індії. Місця мешкання — пагорбкувата місцевість, порізана ущелинами і поросла сухолюбною рослинністю. Довжина тіла з хвостом до 1,5 м, маса — до 54 кг. Тримаються парами, звичайно мають постійне лігво, де вирощують по- томство. На відміну від плямистої, смугасті гієни ніколи не тримаються великими зграями. Дуже обережні, ведуть нічний спосіб життя. Полюють на дрібних тварин, підбирають недоїдки здобичі леопардів, левів і тигрів. При нестачі їжі живляться суходільними черепахами.

Збереження

Смугаста гієна має великий ареал, проте поширена на ньому в невеликій кількості. На півночі Африки популяції гієн загрожує зникнення. Гієни непогано розмножуються в неволі.

Смугасті гієни нашого зоопарку

Перші відомості про утримання у Київському зоопарку гієн, як полосатих, так і плямистих, отримані з Провідника «Київ», який був виданий у 1930 році під редакцією Федора Ернста. Вони добре розмножувалися, але бували випадки, коли самка з’їдала приплід, якщо не встигали його відібрати.

В «Путівнику по Київському зоопарку» за 1938 рік про наших полосатих гієн зроблено такий запис: «У нашому зоопарку в 1932 році смугаста гієна народила двічі за рік – у квітні та грудні. Пара незлобних, лякливих гієнят з цього приплоду, які і тепер живуть у нашому зоопарку, цілком приручились і довірливо ставляться до осіб, що доглядають їх. Цікавий дослід акліматизації молодих гієн у нашому зоопарку показав, що гієни можуть жити протягом цілого року у відкритому приміщенні, легко переносячи досить сильні морози. Усі попередні роки гієн узимку тримали у теплому приміщенні.»

Після майже 35-річної перерви, у 1972 році до зоопарку з Індії через «Зооцентр» м. Москви прибула маленька самочка Єна, яка перебувала в нашій колекції 4 роки, а потім була реалізована до Єреванського зоопарку. І пройшло ще 38 років, аж поки 4 липня 2014 року у нас з’явилася пара молодих полосатих гієн - Хасан і Терра 2013 року народження.

Гієна смугаста Hyaena hyaena