Казуар шоломоносний Casuarius casuarius

Біологічна класифікація

Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Казуароподібні (Casuariiformes)
Родина: Казуарові (Casuariidae)
Рід: Казуари (Casuarius)
Вид: Казуар шоломоносний (Casuarius casuarius)

Загальна характеристика

Шоломоносний казуар досягає висоти 1,5 м і ваги близько 80 кг. На голові казуар має наріст, названий «шоломом». У самців розмір наросту більший, ніж у самок. Масивні ноги цього новогвінейського птаха озброєні великими кігтями, особливо довгим є кіготь внутрішнього (першого) пальця. Цією зброєю казуар здатний завдавати серйозні рани, так як, захищаючись, завдає потужні удари ногами. Казуари швидко бігають і добре стрибають.

Розповсюдження

Мешкає у вологих лісах Нової Гвінеї, на індонезійських островах Серам і Ару, а також у північно-східній частині Австралії.

Харчування

Живиться переважно опалими з дерев плодами та дрібними тваринами.

Розмноження

Час розмноження приходиться на липень-серпень. Гніздо будує самець з трави, листя та гілочок. Воно знаходиться на землі. Яйця зелоноватого кольору вагою більш 500 г. У кладці 3-5 яєць, які насиджують самець і самка 56 днів.

Історія казуарів Київського зоопарку

Згідно досліджених першоджерел вперше пара казуарів поселилася у Київському зоопарку у вересні 1961 року. На той час вони вже були досить дорослими птахами, але точний вік не був встановлений, оскільки птахи були відловлені з дикої природи Нової Гвінеї На жаль, один казуар невдовзі помер (13.11.61р.).

У 1963 році зоопарк придбав ще одного птаха і пара казуарів прожила разом майже 8 років. З 1971 року наш Казік живе у зоопарку одинаком і є єдиним представником цього виду в Україні.

Шоломоносний або звичайний казуар - це великий птах, що не літає. Живе у густих тропічних лісах Австралії та Нової Гвінеї. Пір’я птаха нагадує довгу вовну.

Це дуже полохливий птах, який уникає зустрічей з людиною, тому його життя ще мало досліджено. Якщо його турбувати, то він може стати досить дратівливим і небезпечним.

Наш казуар на ім’я Казік - єдиний представник цього виду в Україні. Живе у Київському зоопарку вже 53 роки, має віку понад 60 років і є одним із цікавих та шанованих представників світу птахів - довгожителів зоопарку. Має вагу до 60 кг і зріст 1,6 м. За день з’їдає біля 3 кг корму. Дуже полюбляє яблука.

Ветеринари, зоотехніки та керівництво щоденно опікується його здоров’ям і сподіваються, що Казік ще довго буде радувати відвідувачів та працівників Київського зоопарку.

Київський зоологічний парк пишається своїми тваринами - довгожителями, оскільки це свідчить про гарний догляд, утримання та годування тварин.

Казуар шоломоносний Casuarius casuarius