Гриф чорний Eurasian black vulture

Біологічна класифікація

Клас: Птахи (Aves) 
Ряд: Яструбоподібні (Accipitriformes) 
Родина: Яструбові (Accipitridae)

Зовнішній вигляд

Гриф чорний – найбільший за розміром птах України. Розмах його крил до 3 м, довжина тіла до 1 м, вага 11–14 кг. Основний тон оперення – темно-бурий, на голові та шиї – пух світлого кольору. Оперення у молодих особин – повністю темно-буре, майже чорне.

Ареал і місця перебування

Чорний гриф населяє гірські райони в поєднанні з великими відкритими просторами і невеликими ділянками лісу. Ареал простягається від Північно-західної Африки і Південної Європи, далі через середню і центральну Азію на схід до Монголії і гірських районів Східного Китаю. Вид осілий, але частина особин популяції здійснює широкі міграції.

Харчування

Основою раціону є падаль, при відсутності якої птахи зрідка полюють на дрібних тварин.

Розмноження

Гніздиться розрідженими колоніями або поодинокими парами, влаштовуючись на деревах, рідше на скелях. Утворюють моногамні пари на тривалий період. Гніздо – величезна, до 2 м в діаметрі, споруда з гілок, сухої трави, вовни та інших матеріалів. Кладку насиджують обидва батьки по черзі протягом 50–56 діб, в кладці зазвичай всього одне яйце. Відсоток успішності розмноження невисокий, до дорослого віку доживає всього 25–48% пташенят. Гніздовий період триває 3–3,5 місяці.

Природоохоронний статус

Чорний гриф – рідкісний птах, який охороняється Червоним списком Міжнародного союзу охорони природи, Червоною книгою України, Конвенцією з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES) (Додаток ІІ), Боннською (Додаток ІІ) та Бернською (Додаток ІІ) конвенціями. Чисельність даного виду у світі оцінюється до 10,5 тис. пар, з них у Європі до 2,5 тис. пар. Чисельність виду в Україні – близько 50 особин, з них щороку гніздиться 5–11 пар.

Чорні грифи Київського зоопарку

В Київському зоологічному парку з 2000 року проживає пара чорних грифів. Ця пара бере участь в Європейській програмі по збереженню зникаючих видів (ЕЕР) хижих птахів. Дана програма передбачає розмноження грифів у неволі. Спеціалісти Київського зоопарку створюють необхідні умови, щоб отримати від птахів потомство. Ведеться наукова робота по вивченню гніздової біології виду. Відпрацьовується методика по інкубуванню яєць.

Чорні грифи мешкають в авіарії  поруч з експозицією «Медвежий континент». Птахи активні протягом світлої частини доби.

Раціон птахів у Київському зоопарку збалансований та наближений до природнього.

Гриф чорний       Eurasian black vulture