Фламінго рожевий Phoenicopterus rubber roseus

Біологічна класифікація

Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Фламінгоподібні (Phoenicopteriformes)
Родина: Фламінгові (Phoenicopteridae)

Зовнішній вигляд

Забарвлення дорослих птахів переважно рожеве. Першорядні махові пера чорного кольору. Висота тіла дорослого фламінго досягає 125-145 см, а розмах крил – 140-165 см. Дзьоб, довжина якого 11-14 см, рожевий з чорним кінцем. Маса самців – 4-4,4 кг, а самиць – 2,2-3,4 кг. Живуть птахи більше 40 років.

Місця проживання і ареал

Фламінго населяють мілкі солоні водойми та морські лимани. Їх ареал охоплює Африку – на південь від Сахари, південну Європу, Центральну та Південну Азію. В Україні фламінго не гніздиться, є рідкісним залітним видом. Його зустрічали по всій території. Найближчі до нашої країни колонії розташовані на Каспійському морі та озерах Казахстану, звідки вони й залітають до нас.

Харчування

Фламінго живляться безхребетними тваринами (комахами, молюсками, ракоподібними), одноклітинними водоростями та насінням деяких рослин. Яскравість кольору фламінго залежить від того чи достатньо вони отримують речовин каротиноїдів, які мають рожево-оранжевий відтінок. Ці речовини містяться в рачках артемії та у водоростях, які вони споживають з їжею.

Розмноження

У місця гніздування на Каспійському морі та озерах Казахстану фламінго прилітають у кінці квітня на початку травня. Гніздовий період проходить з травня по серпень. Гніздяться фламінго на островах та мілководних косах великими колоніями. Моногамні. Гнізда будують з мулу висотою до 60 см. Лоток вистилають пір’ям. Відкладають від 1 до 3 яєць. Воно має видовженоовальну форму білого кольору, довжина – 7,7-10 см, ширина – 5-6 см. Насиджують протягом 30-32 днів. Період відкладання яєць дуже розтягнутий і коли в одних гніздах вже вилупились пташенята в інших ще відкладають яйця. Пташенята сидять у гнізді близько 4 днів, а потім блукають по колонії, повертаючись до гнізда тоді, коли батьки принесуть їжу, або на ночівлю. Народжуються фламінго з прямим дзьобом, а зігнутим стає він через два тижні. Після цього молоді птахи об’єднуються у групи і бродять по мілководдю у пошуках їжі. У перший рік пташенята мають сіре забарвлення пір’я. Повністю рожевими вони стають до 3 років. Відлітають у середині вересня-жовтні великими групами до 100 осіб. На місцях зимівлі перебувають з листопада до першої половини березня.

Фламінго Київського зоопарку

У Київському зоопарку налічується 9 особин фламінго рожевого: 6 самців та 2 самки. Троє з цих птахів мають вік у 27 років. Вони були спіймані молодими на Аральському морі і прибули до Менського зоопарку (Чернігівська область), звідки і потрапили до нас у 1999 році. П’ятеро птахів прибули до нашої установи у 2012 році молодими з зоопарку м. Гайсин (Вінницька область). Ще одна особина потрапила до нас восени 2014 року з Житомирської області, куди вона випадково залетіла і була поранена. Її врятували місцеві мешканці і передали до Київського зоопарку.

У Київському зоопарку влітку фламінго мешкають на ставку площею 2000 кв. м. разом із іншими водоплавними птахами: качками та гусками. Дно водойми вистелено спеціальною блакитною глиною для природного розмноження рачків, якими харчуються фламінго. Тому вода у ставку завжди каламутна та має блакитний відтінок. На зиму фламінго переміщають у «павільйон Птахів», де відвідувачі можуть їх побачити у вольєрі під великим куполом. Птахи активні протягом дня.

До раціону фламінго у Київському зоопарку входять риба, м’ясо, яйце, комбікорм, морква тощо. Всього кормів на особину біля 740 г на добу.

Фламінго рожевий Phoenicopterus rubber roseus