Беркут Aquila chrysaetos

Біологічна класифікація

Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Соколоподібні (Falconiformes)
Родина: Яструбові (Accipitridae)

Зовнішній вигляд

Беркут один з найбільших хижих птахів України. Довжина його тіла 76-89 см, а розмах крил 190-227 см. Маса дорослого птаха 2,8-4,5 кг. Самки більші від самців. Забарвлення тіла у дорослих птахів темно-буре, а голова та задня частина шиї рудувато-вохристі з золотистим відтінком. Восковиця та ногі жовті. У природі живуть до 40 років, у неволі до 50 років.

Місця проживання і ареал

Ці величні птахи гніздяться у лісах та в гірській місцевості. Гніздовий ареал беркутів охоплює Північну Африку і більші частини Євразії та Північної Америки. На деяких територіях вони ведуть осілий спосіб життя. В Україні ці птахи гніздяться у високогірних ділянках Карпат (Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька та Закарпатська області). Під час міграцій та зимівлі трапляються на всій території нашої держави.

Харчування

Беркут живиться птахами та ссавцями. В Україні серед ссавців здобуває зайців, мишоподібних гризунів, лисиць та домашніх тварин (собак, котів) тощо. Серед птахів до раціону входять качки, чайки, чаплі, воронові та домашні птахи (гуси, качки) тощо. Також беркут харчується і мертвими тваринами, які споживає переважно взимку. Полює птах на місцевостях, де ліси чергуються з відкритими просторами. На полювання літає за декілька десятків кілометрів від гнізда. Птах хапає жертву однією лапою за голову, іншою за тулуб і убиває, стискаючи пальці і пронизуючи її кігтями. Поїдає шматками разом із шерстю та кістками. Неперетравлені рештки тварин (шерсть, кістки) відригують.

Розмноження

Беркути, які живуть в Карпатах ведуть осілий спосіб життя, восени та взимку вони обмежено кочують. На місцях гніздування птахи з’являються в лютому. В Україні беркути гніздяться окремими парами у глухих лісах. Гніздо будується дуже високо в розгалуженнях стовбурів дуже старих дерев. Одне гніздо використовується багато років. Моногамний вид. Птахи відкладають яйця у кінці березня-квітні. У кладці 1-3 білих яйця, переважно 2. Розміри яєць: довжина – 7-8 см, ширина – 5,6-6,4 см. Насиджує переважно самка протягом 43-45 днів. З’являються пташенята у травні-червні. Зазвичай виживає одне пташеня. Молоді птахи перебувають у гнізді 2,5-3 місяці і залишають його у кінці липня-серпні. Пролітні птахи з північних країн Європи з’являються в Україні наприкінці вересня-листопаді. Деякі з них зимують. Статевої зрілості досягає в 4-5 років.

Беркути Київського зоопарку

У Київському зоопарку живе двоє беркутів. Одного дорослого птаха передали нам у 1998 році з Малинського району Житомирської області. Його знайшли пораненого у крило, тому воно висить донизу. Іншого дорослого птаха передали приватні особи з міста Овруча Житомирської області у 2000 році, якого вони знайшли ослабленого.

Беркути цілий рік живуть у вольєрі відкритого типу, що розташований у нижньому парку в новозбудованому комплексі «Хижі птахи». Місце утримання має довжину 12 м, ширину – 4 м, площу – 48 кв.м. та висоту 5 м. Птахи живуть парою. Вони активні протягом світлої частини доби.

Раціон беркутів у Київському зоопарку складається з м’яса та серця яловичого, курей, щурів тощо. Всього близько 800 г на одну особину вдень.

Беркут Aquila chrysaetos