ПРИМАТИ

Коли потрапляєш до зоопарку, ти завжди можеш бачити велике різноманіття тварин. Великих і маленьких, мовчазних і гучномовних… Але зовсім не завжди ти можеш розгледіти справжню сутність, природу, норов і майже душу тварини. Так, так – душу. Ти ж пам’ятаєш слова Редьярда Кіплінга? – Ми з тобою однієї крові! Ти і Я! Кожна тварина має свою історію життя, яку знають тільки ті люди, які кожен день спілкуються зі всією звіриною родиною і давно вже стали її частиною. Тому в зоопарку затримуються тільки ті, хто пам’ятає речення ще одного великого письменника Антуан Сент-Екзюпері –«Ми відповідаємо за тих, кого приручили».
Ну, ось, а тепер пора в дорогу..
У споконвічному питанні - чи виникли ми від мавп, від Адама і Єви чи від позаземних цивілізацій все ще не поставлена ​​остаточна крапка. Однак чим більше люди спостерігають за життям і поведінкою приматів, тим більше балів на свою користь набирає Чарлз Дарвін. Ми, дійсно, дуже схожі один на одного. Пам'ятаєте, як там у Бориса Заходера: - «Ваши предки, наши предки на одной качались ветке». Не вірите? Тоді ласкаво просимо на екскурсію в наш мавпятник. До речі, перед тим як пуститися в дорогу, корисна довідка. Режим дня мавп тісно пов'язаний з режимом їх харчування.

А харчуються наші підопічні 5 разів на день:
9-30 Сніданок (сезонні овочі)
12-00 Ланч (варена або печена картопля з цибулею)
14-00 Обід (варений горох з олією або каша з шматочками м’яса)
15-00 Десерт ( підсушений хліб з повидлом)
19-00 Вечеря (різноманітні фрукти)

Зараз ми якраз вписуємося між ланчем і обідом. Отже - вперед. Почнемо, мабуть з японських макак.

ЯПОНСЬКІ МАКАКИ

Японських макак ще називають сніговими мавпами. Це - єдиний вид мавп, які живуть в горах Нагано на острові Якусіма. Сніг там може лежати до чотирьох місяців у році, а середня температура зими складає -5 ° С. Але що за насолода посеред прихованого снігом лісу прийняти гарячу ванну. На щастя в тих місцях досить багато гейзерів і гарячих джерел. А японські макаки - дуже хороші плавці.

У київському зоопарку живуть два самця японських макак – 30-річний Шампіньйон і 26-річний Ярік. Вони вже достатньо похилого віку. Живуть в клітці вдвох. Вони зовсім не активні тварини. Здається, що вони увесь час медитують. Увесь час або сидять, або лежать. Але зимою, коли вони виходять в літні клітки і бачать сніг!!!, вони радіють йому, як діти. Звісно снігових баб не ліплять, але дуже люблять в ньому копошитися і навіть грають в сніжки. Їх переповнює життя.

Японські макаки занесені до Міжнародної Червоної Книги. Зараз чисельність виду більш-менш стабілізувалася. Снігова мавпа перестала боятися людини і починає освоювати її поселення - селища і міста. Є повідомлення про зустрічі японської макаки в центрі Токіо.

Японські макаки займають чільне місце в релігії, фольклорі та мистецтві Японії. Вельми відомі, наприклад, "Три мудрі мавпи", висічені на рельєфі над дверима знаменитого храму Тосегу, які попереджають людей - "не бачу зла, не чую зла й не кажу зла".

Схоже, Шампіньйон і Ярик теж дотримуються цього принципу. Загалом, справжні буддисти.

ПАВІАН АНУБІС

А ось павіани анубіси, на відміну від Шампіньйона і Ярика, зовсім не сповідують буддистських цінностей. Адже анубіси не просто всеїдні, як всі примати, анубіси - справжні хижаки. Свій білковий раціон вони поповнюють рептиліями, дрібними ссавцями, зайцями і навіть дитинчатами антилоп. Як і належить хижакам, анубіси володіють потужними щелепами і величезними іклами, демонстрація яких змушує навіть леопарда поступитися дорогою зграї павіанів.

Через витягнуту форму голови цих павіанів часто називають собакоголовими мавпами. Та й назвою своєю вони зобов'язані староєгипетському богу Анубісу, зображеному з собачою головою. А найпоширеніший звук, відтворений цими павіанами - гавкіт.

Батьківщина анубісів - Африка. У природі вони живуть стадами по 30-80 особин. У спільноті павіанів панує найсуворіша ієрархія. У ній може бути тільки один лідер. Решта самців розташовуються по низхідних статусних сходах. Цікаво, що статусність положення в співтоваристві переходить у спадок і на дітей. Відносини між самками більш гнучкі. І саме від їх дипломатичності, м'якості, здатності до компромісів і залежить «погода в домі» та благополуччя всього стада.

Зараз у київському зоопарку живе шестеро анубісів. Дванадцятирічний глава сімейства Пірат і п'ять самочок - Принцеса, Пурга, Оля, Соня і найменша Пісня - відповідно 2004, 2005, 2006 і 2010 років народження. Ідеальна конфігурація. Відсутність іншого самця виключає бійки і поділ дитинчат, який іноді закінчується для малюків смертю. Ніякого кровопролиття. І повна покора ватажкові. Особливо добре це помітно під час прийому їжі. Поки Пірат не наїсться, іншим до їжі навіть підходити суворо заборонено. Порушниця правила неодмінно буде покарана добрим прочуханом. Правило «мій дім - моя фортеця», де все підкоряється мені, схоже, поширюється не тільки на гарем Пірата, а й на співробітниць приматника. Про те, щоб зайти в клітку прибрати або наповнити годівницю, не може бути й мови. Для цього обов'язково потрібно перевести мавп в сусідню клітку. Втім, для агресії Пірата не обов'язково вторгатися в його житло. Досить легковажно наблизитися до нього на відстань його витягнутої лапи. Він вас тут же схопить за куртку або за волосся, а може навіть спробує вкусити.

Мда... Не буддист.

КАПУЦИНИ

Щасливо пройшовши клітку анубісів, ми потрапляємо в зовсім іншу атмосферу. Атмосферу миролюбства. Адже капуцинам абсолютно не притаманна агресія. Та й сама їх назва, яку вони отримали через їх забарвлення, що дуже нагадує одяг ченців Католицького Ордена Капуцинів, якось зобов'язує.

Капуцини дуже кмітливі і винахідливі. Вони майстерно справляються з підручними «інструментами». Розбивають камінням горіхи, просовують гілки до щілин, щоб дістати їжу. Видаляють шипи і волосся у гусені тертям об кору дерев і вбивають змій кийками.

Але й це ще не все. Ці маленькі мавпочки буквально вразили вчених Єльського університету своїми розумовими здібностями. Вчені вирішили перевірити чи зможуть капуцини освоїти товарно-грошові відносини. Для початку мавпочкам дали зрозуміти, що їжу треба заробити. Для того, щоб отримати фрукти, їм потрібно було віджати важіль. Натискання вимагало від маленьких капуцинів досить великого зусилля у 8 кілограмів. Потім фрукти були замінені жетонами, які можна було обмінювати на всілякі смаколики. Капуцини засвоїли і цю зв'язку. І ось тут суспільство капуцинів перестало бути однорідним. У ньому тут же знайшлися працеголіки, ледарі, злодії. Одна самка за жетони продавала свою любов. Інша стала фальшивомонетницею, намагаючись підсунути замість жетонів порізані кружальцями огірки. Знайшовся навіть свій зломщик, який відкрив сейф з жетонами. Більше того, в процесі експерименту капуцини освоїли поняття вартості товару. Так, поки банани і яблука були в одну ціну, перевага віддавалася бананам. Але як тільки ціна на яблука впала, вони активно почали скуповувати яблука.

Цей експеримент показав наскільки ми недооцінюємо наших найближчих родичів. Хоча був у цього експерименту і побічний ефект. У мавп, раніше веселих і добродушних, проявилися не властиві їм риси характеру: грубість, жадібність і надзвичайна жорстокість, з якою вони захищали свої «гроші» від чужих посягань. Воістину гроші - зло.

У нашому зоопарку живе 7 капуцинів - Жустус, Сілк, Персіон, Ельдорадо, Нюбе, Чук і крихітка Жучок. Жустус, Сілк, Персіон, Ельдорадо і Нюбе прибули до нас у 2004 році з Франції, місто Романь. Жустус - глава сім’ї. Від нього в Київському зоопарку народились Чук і Жучок. Капуцини дуже відрізняються від інших мешканців приматника. Тут не буває скандалів. Ніхто не б'ється через їжу. До них завжди можна увійти у вольєр. Погодувати прямо з рук.

Вони дуже люблять перепелині яйця та обожнюють хробаків. Дуже цікаво спостерігати, як вони спілкуються між собою. Особливо цікавий ритуал залицяння до самки. Ніжні дотики, перекидання, «щебетання». Вони дуже балакучі. Мова капуцинів дуже різноманітна. Вони видають безліч звуків. Один з цих звуків чимось нагадує людський плач. Втім, капуцини дійсно вміють плакати. Ні, сльози не течуть у них по щоках. Вони просто наповнюють очі. Але з нашими вихованцями, на щастя, це трапляється дуже рідко.  У себе на батьківщині в Центральній і Південній Америці капуцини живуть зграями до 30 особин. Цікаво, що половину з них становлять діти. Тривалість життя - 40 років.

Наш домінуючий самець Жустус, який живе у Київському зоопарку, народився у далекому 1981 році, але він все ще чоловік у повному розквіті сил, про що свідчить малюк Жучок 2014 року народження. І зовсім не збирається здавати свої позиції.

ЛАПУНДЕРИ

Лапундери зустрічаються в природі у Таїланді, Південній Бірмі, на півострові Малакка, на островах Суматра і Калімантан. Лапундер має і другу назву. За свій короткий, загнутий догори хвостик його звуть «свинохвостий макак». Лапундери дуже кмітливі тварини. Вони легко приручаються, і місцеве населення нерідко використовує їх для збирання кокосових горіхів з важкодоступних вершин кокосових пальм. Щоб тварина не втекла, господар прив'язує його за довгу мотузку. Лапундери прекрасно виконують своє завдання. Причому, скидають на землю тільки стиглі горіхи. Харчуються лапундери фруктами, листям, молодими рослинами. Зрідка вони грабують зернові та фруктові плантації. Велику частину часу шукають їжу на землі.

Групи свинохвостих макак складаються з 5-22 особин, всі вони живуть на одній території, але годуються поодинці. Ватажки в групі підтримують суворий порядок, при цьому головний самець керує без зайвих звуків, щоб вгамувати посварених членів сімейства достатньо лише єдиного погляду ватажка. Цікаво, що коли домінантний самець слабшає від старості і відчуває, що новий самець, який претендує на його місце, сильніший, він сам здає свій пост, покидає групу і йде.

У Київському зоопарку живуть чотири лапундери. Глава сім’ї - Жак (1993-го року) і три самочки - Віола (1996-го року), Жужа (2009-го року) і найменша – Жуля 2014-го року. У лапундерів дуже розвинута міміка. І вони прекрасно цим користуються. Лапундери наші головні жебраки. Відвідувачі не можуть бачити їх нещасні, «голодні» очі і намагаються чимось підкормити бідолах. Їм перепадає найбільше гостинців. А ще, вони - знатні злодюжки. Дуже люблять що-небудь поцупити. Як і всі інші мавпи, лапундери обожнюють блискучі речі. Співробітниці приматника добре знайомі з їх пристрастями, тому всі свої прикраси (ланцюжки, браслети, сережки) завчасно знімають. Інакше їх зніме Жак або Віола. Особливу увагу лапундери звертають на ключі від кліток. Одного разу, років десять тому, їм таки вдалося заволодіти ключами. Правда, так і не скориставшись ними за призначенням, лапундери самі вирішили повернути ключі їх законним власникам. В іншому, можна сказати, що ці мавпочки досить контактні і добре приручаються.

РУДИЙ ЛАНГУР

А ось і наш красень лангур «Барбарис». У перекладі з хінді лангур означає "довгохвостий" - при зрості в 70 сантиметрів, хвіст лангура сягає метрової довжини.

Лангури, або як їх ще називають, тонкотілі мавпи, родом з Індії. Найвивченішим і найзнаменитішим видом вважається Хануман. Мавпи саме цього виду мешкають при тих храмах Індії, де їх вважають священними тваринами, оскільки вони уособлюють мавпоподібного бога Ханумана. В Індії храмові Ханумани вважаються священними, мають цілковиту безкарність. На них навіть не можна підвищувати голос, так як це вважається страшним гріхом. Відомо також, що в Індії існують спеціальні лікарні для Хануманів.

У містах, де тонкотілі мавпи живуть цілими колоніями, люди підгодовують їх, залишаючи їжу біля своїх будинків. Таким чином, вони виказують повагу богу Хануману.

Лангури - вегетаріанці, основу їх харчування складають листя, плоди, кора дерев і трава. Іноді в раціон харчування мавп входять яйця птахів і комахи. Своїм довгим і ретельним пережовуванням їжі лангури нагадують жуйних тварин.

Живуть лангури групами по 25-30 особин. Цікава поведінка самок під час виховання молодняка. У кожного дитинчати по 7-8 «тіток», які панькаються з малюком. Це дає можливість молодій матері набратися досвіду. Інстинкт «няньки» у лангурів настільки сильно розвинений, що інколи вони навіть викрадають дитинчат з інших груп.

Цим граціозним мавпам з довгими віями, що захищають очі від яскравого сонця, не притаманна зайва агресія. Однак вони із задоволенням обкрадуть неуважного туриста.

З Барбарисом у співробітниць мавпятника серйозних скандалів поки не було. Це порівняно новий мешканець. Барбарис живе в Київському зоопарку з січня 2015 року. Він ще не статевозрілий.

У Барбариса поки що немає пари або друзів. Свою самотність він поділяє лише з плюшевою пандою. Саме їй він віддає усю свою любов. Без панди нікуди. Він з нею гуляє на вулиці, потім разом с пандою йде снідати, потім знов разом йдуть гуляти, потім разом сплять. І так кожен день. Коли йому пропонували інші іграшки він тішився з ними як з іграшками якийсь час і завжди повертався до своєї панди. Бо панда це не іграшка. Це –ДРУГ. Співробітниці приматника не одразу це зрозуміли. Але коли спробували забрати панду, замінити на щось свіженьке, він так кричав, верещав, репетував, що панда дуже швидко повернулася до свого друзяки. Усі потребують любові. Можливо, коли він подорослішає, у нього з’явиться подружка. Як з’явилась вона у цьому році у мавпи де Бразза.

МАВПА ДЕ БРАЗЗА

Мавп де Бразза ніяк не віднесеш до войовничого племені. У разі небезпеки вони воліють ховатися. Мавпи просто завмирають на місці. А їх хутро відмінного захисного кольору робить їх практично непомітними серед листя. Ця їх особливість і лягла в основу латинської назви приматів Cercopithecus neglectus: слово «neglectus» походить від дієслова «neglego», що означає «дивитися крізь пальці» або «залишати без уваги». А ось мордочки у цих мавп - біла борода, червонувато-каштановий півмісяць на лобі і синя шкіра навколо носа у самців, настільки своєрідні, що побачивши одного разу, її вже не сплутаєш ні з ким. Своєю назвою мавпи зобов'язані досліднику і натуралістові, що відкрив їх, графу де Бразза. Доречно зауважити, його внесок у формування французьких колоній настільки великий, що на його честь навіть названа столиця Конго Браззавіль.

Мавпи Бразза живуть невеликими сімейними групами, очолюваними одним самцем. Велику частину часу мавпи проводять на деревах, харчуючись насінням, листям, плодами і комахами. Іноді в їх раціон входять пташенята, пташині яйця і дрібні плазуни. Цікаво, що Бразза, також як і інші мавпи, мають розвинені защічні мішки, зовсім як у звичних для нас хом'ячків, тому вони відправляють в рот відразу багато їжі, щоб її ніхто не відібрав.

Стешу, так звуть нашого мартишку де Браза, привезли до зоопарку у 2005 році зовсім маленьким. Він був такий страшненький! Якийсь гном. Але за рік перетворився у справжнього красеня. І цей красень був дуже самотній, поки у травні 2015 року у нього не з’явилась Маша. Він чекав на неї довгих 10 років. І що тут почалось! Як тільки самка переступила поріг клітки їх непереборно потягнуло одне до одного. Так обійматися можуть тільки люди. Це була любов з першого погляду. Ну, що ж… Очікуємо на дитинчат.

ЗЕЛЕНА МАВПА

Зелена мавпа - це один з найяскравіших представників свого роду. Завжди готова на вигадки і пустощі вона ні за що не дасть собі занудьгувати. У неї завжди повно справ. Крім того, зелені мавпи можуть претендувати на звання найбільш спостережливих і кмітливих істот на планеті. Так, для того, щоб зрозуміти, як їм діяти в тій чи іншій ситуації, ці кмітливі тварини просто спостерігають за кимось, хто потрапляє в таку ж ситуацію і знає як себе при цьому вести.

Всі ці якості мавп приваблювали людей ще з часів Давнього Єгипту, про що свідчать стародавні зображення. Досить часто зелені мавпи ставали домашніми улюбленцями або учасницями всіляких циркових програм.

Поряд з цим, зелені мавпи завжди в полі зору людей завдяки своїм нахабним набігам на плантації маїсу і поля, засіяні іншими культурними рослинами. Тому саме людина, що відловлює мавп для продажу, що вживає їх в їжу і знищує під час набігів на плантації, є головним природним ворогом зелених мавп. І тільки завдяки своїй абсолютній всеїдності, пристосуванню до будь-якого раціону харчування, а також гарної акліматизації до різних природних умов, популяції цих мавп нічого не загрожує.

 Мавпи даного виду в основному поширені на заході Африки, але їх можна зустріти і на островах Вест-Індії і на Карибських островах, куди їх свого часу завезли мореплавці.

До речі про Карибські острови. На цих островах, зокрема на острові Сент-Кітс, ще 300 років тому швидкими темпами почала розвиватися індустрія з виробництва рому. І як виявилося, те, що до смаку людям, подобається за смаком і мавпам. Мавпочки швидко пристрастилися до алкоголю, поїдаючи хмільний очерет, який залишався після виробництва рому. У наші дні зелені мавпи навчилися красти алкогольні коктейлі в місцевих туристичних барах, проявляючи при цьому чудеса кмітливості та хитрості.

Спостерігаючи за мавпами, вчені прийшли до висновку, що їх поведінка і ставлення до алкоголю дзеркально відображає поведінку людей. Як і в людському суспільстві, серед мавп є особини, абсолютно байдужі до алкоголю. При цьому в процентному співвідношенні кількість таких мавпочок приблизно така ж, як і непитущих людей в популяції людини. Однак є й відмінності. Дивно, але саме «питуща» мавпочка завжди стає лідером у зграї. На щастя, в суспільстві людей таке трапляється нечасто.

Ну а лідером сімейства зелених мавп нашого мавпятника по праву вважається самка Тутсі. Пам'ятаєте, як у Висоцького - «настоящих буйных мало, вот и нету вожаков». Так от буйства Тутсі вистачає. Причому без жодного алкоголю. Тутсі 2004 року народження. Причому вона була вигодувана людьми. Це було лагідне чарівне дитинча. Втім, в дитинстві всі зелені мавпи справляють саме таке враження. Було важко припустити, що з цього беззахисного крихітного створіння вийде досить непередбачувана, підступна тварина. Її поведінку важко передбачити. Часто, бачачи співробітниць, що проходять повз клітки, вона кидається на прути, демонструючи всю свою войовничість. А іноді - даєш їй їжу, а вона гладить руку. Всі інші мавпи - Тузик, Мікі, Тюльпан і Тобік - сини Тутсі. На відміну від мами, це цілком нормальні, спокійні хлопці. Коли Тутсі вагітна, вона завжди тримає руку на животі. Ніхто інший з приматів зоопарку таке не робить. До речі, Тутсі дуже турботлива мама. Коли у неї народжується дитина, вона заспокоюється на якийсь час. Був випадок, коли вона народила вночі. Вранці співробітниця зоопарку підійшла до клітки і попросила: -Тутсі, покажи дитинку. Після чого Тутсі підійшла до самої сітки і на витягнутих руках продемонструвала своє дитя. Так довірливо, по-жіночому ...

ГІБОНИ

Гібони своє життя в основному проводять високо в кронах дерев. Це дуже швидкі тварини. Завдяки своїм довгим рукам і надзвичайно рухливим плечовим суглобам, гібони можуть переміщатися по гілках зі швидкістю до 55 кілометрів на годину.

 День гібона починається з співу. Він може співати високим чистим тоном. І як стверджують вчені, це єдина тварина, яка вміє співати, а не просто видавати звуки. Цікаво й те, що пісні гібонів можуть звучати зовсім по-різному. Гібони моногамні і створюють сім'ю на все життя. Так от, у кожної пари гібонів - своя неповторна пісня, яку вони співають разом. Цей гучний, чистий спів, який розноситься на 2 - 3 кілометри, окреслює ареал проживання сім'ї.

Гібони, на відміну від інших людиноподібних мавп, не облаштовують місця для ночівлі. Вони сплять просто серед гілок, опустивши голову між колін.

Дитинчата гібонів народжуються майже зовсім голі, і до двох років вигодовуються молоком матері. Вони залишаються в сім'ї до 8 років. А потім знаходять собі пару і займають свою територію.

Гібони їдять в основному рослинну їжу, вживаючи в своєму раціоні до 160 різних рослин. Їх найулюбленіша їжа - це фрукти і рис. Але іноді вони їдять комах, перепелині яйця і дрібних ссавців.

Гібони не вміють плавати і уникають води.

Сьогодні Міжнародним союзом охорони природи гібони віднесені до групи тих, хто знаходиться під загрозою зникнення. Їх виживання напряму пов'язане із збереженням їх природного середовища існування.

У Київському зоопарку живуть двоє молодих самців гібонів Патрік і Ваустіч. Оселилися вони у нас зовсім нещодавно - з жовтня 2014 року. Вони вже добре обжилися і, незважаючи на те, що відносяться до різних видів - сіаманга і сріблястого, чудово ладять між собою. Сіаманг Патрік, той, що чорного забарвлення, більш сміливий і активний.

Любить гратися з співробітницями. Тільки зазіваєшся і тут же отримаєш легенький ляпас по маківці. Може злегка потягнути за волосся або смикнути за куртку. Але відразу відпустить і відстрибне в кут клітки. У цьому немає агресії. Швидше запрошення до гри - спробуй дожени!

Зараз для гібонів облаштовуються нові апартаменти. І можливо тоді у них з'являться подружки. Поки ж їм залишається лише закликати їх своїм співом. Співають вони не тільки вранці, але і в будь-який інший час. Безумовний соліст - звичайно ж, Патрік. Схоже, вокал приносить йому справжнє задоволення. Так що всі любителі співу - ласкаво просимо. Адже ні в кого з вас в репертуарі ще немає пісні гібона, чи не так?       

ЛЕМУРИ ВАРІ

Ці дивовижні ендеміки Мадагаскару з'явилися в Київському зоопарку в липні 2014 року. І одразу ж стали для всіх улюбленцями. Вони абсолютно чарівні. Великі жовті, трішки божевільні очі, розкішний пухнастий хвіст і ці рученята зі зворушливими маленькими пальчиками роблять їх чарівними. А коли вони беруть у тебе з рук їжу, ніжний дотик їх крихітних пальчиків нагадує дотик дитини. І така ж дитяча довірливість.

Варік і Джонік, так звуть наших лемурів, ще зовсім молоді самці. Вони досить швидко обжилися в зоопарку і завжди готові до спілкування. Вони мають несподівано гучні незвичайні голоси, які скоріше могли б належати якомусь значно більш великому звірові. Це щось середнє між хрипким реготом, уханням і бурчанням.

У природі більшу частину часу ці денні примати проводять на деревах. Харчуються вони в основному рослинною їжею: листям і плодами дерев, але іноді ловлять і дрібних безхребетних. Варі живуть невеликими групами, що складаються з 5-20 тварин, причому домінує в них не самець, а найбільша доросла самка. Кожна сім'я має свою власну територію, яку вона активно захищає від чужинців.

Лемури варі народжують 2-3 дитинчат. На відміну від інших приматів, самки цих лемурів не носять маленьких дитинчат на собі, коли вирушають на пошуки їжі. Ті настільки малі, адже народжуються вони вагою 80 грам, що просто не можуть вхопитися за шерсть матері. Вони залишають малюків в гніздах-укриттях, які роблять з листя дерев і вистилають власною шерстю. Перші два місяці мати не підпускає до малюків нікого. Коли дитинчата трохи підростають, вона починає брати їх з собою. Спочатку малюки подорожують, висячи у неї на животі, потім перебираються до матері на спину.

У природі тривалість життя варі становить 15-20 років, в неволі вони доживають до 30 років.

КОТЯЧІ ЛЕМУРИ

По сусідству з лемурами варі розташувалися їхні найближчі родичі - котячі лемури. Увагу до цих чарівних тварин приваблює в першу чергу їх довгий смугастий хвіст. Його довжина в півтора рази перевищує довжину тіла. І якби звірі Мадагаскару користувалися особистим транспортом, котячий лемур якнайкраще, завдяки своєму хвосту, підійшов би на роль даішника. Втім, кому потрібна ця пильна робота?

День нормального котячого лемура починається з сонячної ванни. Розставивши лапи в сторони, лемури декілька годин в день повністю віддаються сонячним променям. Справжня сонячна нірвана.

І своєму шикарному хвосту вони, звичайно ж, знайшли краще застосування. Хвіст котячого лемура багатофункціональний. По-перше, піднятий трубою хвіст сигналізує своїм родичам, що все добре, небезпеки немає. По-друге, довгий хвіст допомагає утримувати баланс під час лазання і сидіння на деревах. Котячі лемури можуть пересуватися по найтонших гілках навіть з малюком на спині. Новонароджені відразу чіпляються всіма чотирма кінцівками за хутро матері на животі, обкрутивши хвостом її спину. Мати також обкручує малюка своїм хвостом - для більшої безпеки.

І нарешті, хвіст абсолютно необхідний у лицарських турнірах за даму серця, званих ще «смердючими боями». Тваринки розмазують сильно пахучий секрет з пахв по своїх хвостах, щоб його понюхав супротивник. Чий запах сильніший - той і переможець. Таким же чином лемури визначають місце в соціальній ієрархії і захищають свою територію від чужинців.

Незважаючи на це, лемури - дуже охайні тварини, після їжі вони ретельно вмиваються і чистяться, використовуючи свої гребінчасті зуби і довгий кіготь на другому пальці задньої ноги.

Котячі лемури - дуже соціальні тварини. Звичайно вони тримаються групами, що налічують від 15 до 20 особин.

У співтовариствах лемурів панує сувора ієрархія, а лідером групи, як і у варі, є самка. В цілому, дорослі самки майже завжди займають пріоритетне становище в групі, в доступі до їжі і у виборі партнера.

Раціон котячих лемурів в основному складається з фруктів. Але в сухий сезон вони можуть перейти на листя Тамаріндового дерева та алое, щоб задовольнити потребу в рідині. Зрідка лемури полюють на дрібних комах і тварин: павуків, цвіркунів, коників, хамелеонів та птахів.

Сьогодні в Київському зоопарку живе 3 котячих лемура. Глава сімейства самка Туся і два самці Олдер і Джуніор. Це молоді особини. І, можливо, вони порадують нас своїм потомством. Котячі лемури прибули до нас в зоопарк практично одночасно з лемурами варі - у червні 2014 року. Крім сонячних ванн, їжі та дотримання особистого туалету, у них є ще одне дуже важливе заняття. Як і котам, що дали назву їхньому виду, їм потрібно в сотий раз помітити кожен кут. Адже в природі, чужинець, що пробрався на чужу, чітко відзначену запахами територію, може за це поплатитися навіть життям. Бої між зграями трапляються запеклі. Правда, на співробітниць мавпятника це не поширюється. Так само як і варі, котячих лемурів можна годувати прямо з рук. Правда, на відміну від варі, вони не дуже люблять ніжності у вигляді погладжувань і почухувань. Котячими вони називаються ще можливо й тому, що видають схожі на котяче нявкання, звуки. Але нявканням вони не обмежуються. Лемури муркочуть, нявкають, хрюкають, гавкають, виють, верещать і видають клацаючі звуки. Котячі лемури одні з найбільш балакучих приматів. Іноді свої вокалізи вони виконують хором.

На жаль, за даними МСОП чисельність цих чудових тварин за останні 24 роки знизилася на 20 -25%.

У природі котячий лемур доживає до 18-ти років. У зоопарку - до 30-ти.

ШИМПАНЗЕ

Батьківщина шимпанзе - Африка. Мовою народу чілуба назва цих мавп «ківілі-чімпензе» означає «схожий на людину». Шимпанзе дійсно найближчі родичі людини.

Їх генетичний код збігається з людським на 98,7%. Це дозволяє припускати, що еволюційні шляхи людини і шимпанзе розійшлися всього шість мільйонів років тому. Певний час навіть пропонувалося відносити шимпанзе до роду Homo.

Шимпанзе можуть досягати зросту 170 см. Виношування дітей у самок шимпанзе займає 8 місяців. Вони живуть до 50 років і при ходьбі спираються не на долоню руки, а лише на кісточки пальців. Втім, дресировані шимпанзе можуть чудово обходитися і без рук. Шимпанзе взагалі прекрасно навчаються, що вони не раз демонстрували в різних циркових програмах і кіно. Ну хто з нас не зворушувався, дивлячись на цих маленьких, одягнених у костюмчики «чоловічків», які так справно пародіюють нас самих. Здається, що вони - сама лагідність і дружелюбність. Однак в дикій природі в співтоваристві шимпанзе все йде не зовсім так.

Насправді шимпанзе дуже схильні до агресії. У боротьбі за кращу територію, їжу і ресурси, а також для того щоб позбутися конкурентів, особини здатні вбивати один одного. Причому вбивці завжди діють у складі групи (від п'яти до тридцяти мавп на одну жертву) і найчастіше вбивають самців і дитинчат з інших груп, при цьому, зазвичай, не чіпаючи самок. Але в той же час ці примати здатні сумувати за померлими родичам або членами своєї зграї.

Устрій спільноти шимпанзе досить складний. Вони живуть великими групами до 50 особин, які в свою чергу діляться на більш дрібні, складно влаштовані соціальні підгрупи. У кожній з них є свої домінантні самці і самки. У спільноті панує жорстка ієрархія, де кожна мавпа знає свій статус і своє місце. На недосяжній висоті знаходиться альфа-самець. Саме від нього залежить вибір території проживання зграї, а, отже, і харчового ресурсу. Саме він є третейським суддею в суперечках і розборках родичів. Цікаво, що домінуючий самець не завжди найбільший і найсильніший. Він, скоріше, найвміліший маніпулятор. Політик, здатний контролювати, що відбувається всередині групи. Щоб домогтися домінуючого становища самці шимпанзе зазвичай обзаводяться соратниками, які при необхідності нададуть їм підтримку в боротьбі за владу. Альфа-самець, як правило, показується на публіці в пихатому вигляді, він здиблює на тілі шерсть, щоб візуально збільшити свій розмір і додати собі якомога більш страхітливого і владного вигляду.

Чи не правда, щось нагадує? Майже як серед людей. Тільки без гасел, біг-бордів та демагогії. Втім, і на альфа-самця є управа. У деяких випадках група домінуючих самок може змістити альфа-самця, якщо він їм не до смаку. І поставити на його місце більш відповідного, на їх погляд, лідера групи.

До речі про самиць. Самці шимпанзе воліють спарюватися зі старшими самками. Адже чим старше самка, тим більше потомства вона вже виростила, і більша ймовірність, що воно буде успішно розвиватися.

 Шимпанзе є всеїдними тваринами. Їх основне живлення складається з фруктів, листя, комах і невеликих хребетних. Але іноді шимпанзе полюють на інших звірів і птахів, включаючи невеликих мавп інших видів.

Зараз в Київському зоопарку мешкають три самиці шимпанзе - Іпона 1981 року, Ада і Єва 2002 року кожна. Іпона, як і годиться старшій самиці, займає домінуюче положення. Вся їжа повинна належати їй одній. Вона тримає її і руками і ногами, а те, що не вміщається, запихає за щоки. Шкода, немає сумки, вона набила б і її. І п'є з пляшки точно так само. Вже тече з рота, а вона все зупинитися не може. Жахлива жаднюга. Так, і в плані агресії вона всім дасть фору. Співробітницям зоопарку доводиться, щоб уникнути її міцних обіймів, проходити повз клітки під самою стінкою. Тоді Іпона, а слідом за нею і її подружки використовують іншу тактику. Набирають повний рот води і плюються. Мабуть, вони абсолютно не згодні з розхожою думкою начебто людина - вінець природи і всіляко намагаються це заперечити. Ну, а в хвилини миролюбності, подружки люблять почистити одна одній шерсть і погуляти обіймаючись по клітці, про щось тихенько шепочучи. Втім, відомо про що. Адже не тільки ми спостерігаємо за ними, але і вони за нами.

Зараз у природі залишилося приблизно 30000 шимпанзе. Їх кількість за останні 10 років зменшилася в два рази.

ГОРИЛА

Горили по праву вважаються родзинкою будь-якого мавпятника. Ці величезні тварини, що досягають двометрового зросту, вагою до 250 кілограм, з чудово розвиненою мускулатурою, викликають до себе пильну цікавість і повагу. Втім, повагу викликає не тільки мускулатура, але й якийсь особливий, мудрий вираз обличчя горили.

Вони дійсно мудреці. Це довела знаменита горила Коко, яка в рамках експерименту, проведеного вченими Стенфордського університету, опанувала більше ніж тисячу знаків мови жестів і була здатна сприймати на слух і розуміти близько двох тисяч англійських слів. З нею не тільки можна підтримувати адекватну бесіду, з нею по-справжньому цікаво і весело. Вона вміє жартувати і описувати свої почуття - смуток, радість, невдоволення. Найвідоміший жарт Коко: вона називала себе «гарною пташкою», заявляючи, що вміє літати, але потім зізналася, що це жарт. Коли вона зрозуміла, що інші горили не розуміють її мови, і з ними не поговориш, вона почала гратися з ляльками, присвячуючи їм свої довгі монологи. А своєму партнерові горилі Майку, який відірвав ногу у її тканинної ляльки, Коко сказала мовою жестів: «Ти брудний поганий туалет!» ...

Коко прекрасно розуміє, що таке минуле і майбутнє. Їй відомі такі абстрактні поняття, як «нудьга» і «уява». Вона дуже любить розглядати книжки з картинками. А побачивши фотографію мавпи, яку вели в ванну, Коко, яка дуже не любить купатися, сказала: «Я там плакати».

Через брак у своєму словнику потрібних слів, Коко винаходила їм заміну. Так, наприклад, побачивши кільце на пальці співробітниці, вона назвала його «намистопалець».

Її IQ, тобто коефіцієнт інтелекту, знаходиться в інтервалі від 75 до 95, що відповідає інтелекту нормальної (не розумово відсталої) людини.

Крім усього іншого, розхожа думка про горил, як про лютих, страшних монстрів, що розривають людину на частини, зовсім помилкова. Так що, якщо випадково в африканському лісі ви натрапите на сімейство горил і на вас, з тріском ламаючи кущі і все трощачи на своєму шляху, буде нестися величезний самець, просто продовжуйте спокійно стояти на місці, не дивлячись при цьому йому в очі. Він різко загальмує перед самим вашим носом, для більшого враження поб'є себе кулаками в груди, поплеще долонями об землю і ... піде. А от якщо побіжите - неодмінно наздожене і вкусить. Недарма в африканських племенах укус горили вважається ганьбою - значить ти тікав. Ось ця демонстрація сили, мабуть, найстрашніше, що є в горилі. Насправді, це дуже миролюбні й спокійні тварини. Будучи вегетаріанцями, вони ніколи самі не нападають ні на людину, ні на інших тварин.

Горили живуть невеликими групами, що складаються з самця-ватажка, декількох самок і їх дитинчат. У всіх горил самка виступає в ролі дбайливої ​​люблячої матері, а самець - терплячого батька. Вагітність триває 8,5 місяців.

Першу частину дня горили займаються харчуванням. Потім - некваплива прогулянка по лісі. Ходять горили, так само як і шимпанзе, спираючись не на долоні і подушечки пальців передніх кінцівок, як це роблять інші тварини, а на тильну сторону зігнутих пальців. Такий спосіб пересування дозволяє зберегти на внутрішній стороні кисті досить тонку чутливу шкіру. Коли горилам потрібно долати неглибокі струмки, вони беруть із собою довгу палицю і використовують її як водомір. Адже горили зовсім не вміють плавати і дуже бояться води. Вони не люблять навіть дощ. А п'ють дуже рідко. Для угамування спраги їм вистачає соку від з’їдених рослин. У найжаркіший час дня горили віддаються сієсті. Ближче до ночі, щовечора вони плетуть собі з гілок і листя нові місця для ночівлі. З настанням темряви будь-яка діяльність припиняється, і група лягає спати.

Тоні, так звуть самця горили Київського зоопарку, 1974 року народження. За людськими мірками йому вже за вісімдесят. Але він все ще дуже сильний. Він прибув до Київського зоопарку в 1999 році з Нюрнберга і був поселений в клітку до нещодавно овдовілої самиці Дори. Але на відміну від її колишнього друга Петіт-Принца або як його любляче називали Петриком, з яким Дора прожила душа в душу багато років, Тонік зовсім не був їй до смаку, бо її Петрик був такий добродушний, товариський і незлобливий. Навіть, коли одного разу йому якимось чином вдалося відчинити клітку, він просто вийшов на алею і сів посеред клумби, насолоджуючись сонечком на очах у здивованої публіки. Так і сидів, поки співробітники не повернули його на місце. А ось Тоні зовсім інший. Він швидше інтроверт. Дуже не любить, коли йому дивляться в очі. Може стукнути кулаком по склу, а то і запустити фекаліями - ну, кому це сподобається.

Тоні з Дорою часто сварилися, як сусіди по комуналці. Тим більше, що комуналка ця була маленька й незатишна з товстою густою сіткою, через яку майже нічого не можна було побачити. А в 2005 році Тоні залишився один. Цілими днями він майже нерухомо лежав у своїй маленькій клітці, більше схожій на одиночну камеру, тужливо дивлячись крізь густу решітку. Так йшов день за днем, і здавалося - ніщо вже не в силах вивести Тоніка зі стану депресії.

Але в 2014 році в його житті сталася щаслива зміна. Одного разу в зоопарку з'явилася прекрасна незнайомка. Вона підійшла прямо до сітки і простягнула Тоніку руку, покликавши по імені. І, о диво! Тоні відразу встав, підійшов до неї і ніжно крізь прути погладив її пальці. Величезна горила і маленька тендітна білява жінка. Це був справжній кадр з «Кінг Конга». Таємничою незнайомкою виявилася Хайден Панєттьєрі, дружина Володимира Кличко. У зоопарку вона з'явилася не випадково. Просто одного разу побачивши фотографію Тоні, який нудиться в своїй одиночній камері, фотографію, яка обійшла весь світ з написом «Аушвіц ХХІ століття», вона твердо вирішила йому допомогти.

Хайден привезла гроші на нові апартаменти для Тоніка. На той час змінилося і керівництво зоопарку. Новий енергійний директор оголосив війну будь-якому не цільовому використанню грошей. В результаті, вже через кілька місяців, Тонік відзначав новосілля.

Тепер, мабуть, у нього є все чого душа забажає, в тому числі і великий літній вольєр, в якому Тоні вперше за 14 років побачив сонце без грат.

І шикарні апартаменти, де замість сітки - скло, де є навіть підлога з підігрівом, що так необхідно при його артриті.

Є навіть телевізор. Його включають по кілька разів на день хвилин на двадцять. Коли передача подобається, він підкочує ближче до плазми свою улюблену шину, розміщується в ній, як у кріслі, і уважно дивиться за подіями на екрані. А іноді він любить погортати і газети.

За останній рік Тоні дуже змінився. Шерсть набула блиск. Він став набагато більш рухливий. Тоні став справжнім красенем. Загалом - жити стало краще, жити стало веселіше!


Повернення до списку